Cara Nak Buat Ikan Pekasam Beras Goreng

Anggaran 1kg ikan 100g garam. Bahan-bahan perapannya sikit je.


1

Kisar 8 tangkai cili merah 2 ulas bawang putih 14 cawan air 14 cawan cuka 4 sudu besar sos ikan 1 cawan gula peranggula melaka.

. SEJARAH IKAN PEKASAM Pekasam adalah jeruk ikan yang diperam menggunakan beras goreng yang akan menjadikan ianya berbau wangi apabila digoreng. Kemudian kisar beras yang disangai tadi sehingga hancur. Kemudian ambil sedikit air garam dan bancuh dengan beras goreng.

Guna minyak yang sama goreng bawang dan juga cili. Tak tau nak buat pekasam. Kikis ikan dan asingkan berasnya.

Jangan masak terlalu pekat apabila sejuk sos semakin pekat. Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya. Macam mana nak buat ikan pekasam.

Tip nak lebih sedap kena lebihkan udang kering. Jom follow cara mudah nak buat ikan puyu pekasam ori kedah disini. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.

Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Dah siap perap ikan tu asingkan ikan dengan air garam. Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman.

Letak daun nangka 6 Resepi ikan pekasam beras goreng Tapi tiap hari golek2 kan tupperware sup ikan mesra sgn bhn2 peram 7. 1Semua bahan diracik dihiris dan dimayang halus dicampurkan sekaliGaul hingga sebati. Adududu ikan pekasam sedap dimakan dengan nasi putih panaih-panaih.

Cara membuat Resepi Ikan Pekasam. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Pembuka selera makan lebih-lebih lagi waktu bulan puasa untuk makan sahur dipenghujung pengakhiran puasa biasanya nak bersahur begitu lembab.

Tuesday May 31 2022. Jangan terlalu hancur sangat. Goreng ikan dengan api yang perlahan.

2Masukkan sos sotong air limau nipis garam dan gula. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Rendam sebentar dalam air untuk mengurangkan sedikit kemasinan dan melembutkan sedikit kecut ikan tersebut.

IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul. Resepi kali ni saya kongsikan daripada Tuan Kudin Kickdafella. Masukkan beras ke dalam kuali.

Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam.

Macam mana nak buat ikan pekasam. Bersihkan ikan lampan yang digunakan sebagai pekasam Buang sisik ikan supaya beras akan melekat pada badan ikan. Selepas siap dikisar tuangkan ke dalam kuali dan masukkan gula secukupnya.

Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4. Cili padi secukupnyer - belah dua atau hiris.

Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan.

Kalau buat ikan pekasam ni tang beras dia memang wajib buat banyak sebab waktu goreng yang ni akan berebut nak makan. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Dah siap goreng kisar kering beras goreng tadi.

Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade Rasa Cara Cara Homemade Asian Dishes Lapisan beras akan menjadi rangup apabila digoreng nanti Susun ikan dan taburkan beras dan garam. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Ikut step di bawah.

Nak letak daun ketumbar pun boleh. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Tip goreng ikan pekasam.

Ikan itu mestilah dibersihkan dengan sebersih bersihnya. Cuci bersih ikan pekasam. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.

Bawang merah - hiris. Cara membuat sos. Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari.

Cili padi secukupnyer belah dua atau hiris Cara-cara Cuci bersih ikan pekasam 3 Cara Memasak Ikan Pekasam Paling Mudah Encikshino Com Jangan lupa susun dahulu ikan di dalam bekas sebelum melumurnya. Cara membuat pekasam. Personal Blog Lifestyle Blogger Informasi Tips Buat Ikan Pekasam Sendiri Dan Ikan Pekasam Goreng Yang Sedap.

Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Ikut step di bawah. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan.

Selepas 2 ke 3 hari ambil ikan tadi dibasuhkan bilaskan serta ditoskan supaya kering. Salutkan ikan yang telah ditoskan tadi dengan beras goreng dan simpan 2 ke 3 minggu Baru boleh dimakan ikan itu lagi lama disimpan lagi elok menjadi ikan pekasamnya. Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap.

Selain ikan puyu anda juga boleh menggunakan pelbagai jenis ikan kesukaan anda. Ambil ikan yang telah ditos tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut. Bagi Anda yang ingin mencuba sendiri Resepi ikan pekasam beras gorengTutup rapat-rapat dan pastikan tiada lalat terhinggap Cara Membuat Resepi Ikan Pekasam.

Selepas 2 ke 3 hari ambil ikan tadi. 6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli. Gaul dan sesuaikan rasa ikut citarasa sendiri.

Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.


3


Ikan Goreng


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade


1

Post a Comment

0 Comments

Ad Code